Otse põhisisu juurde

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

 


                                                                IP-aadress.

Selleks, et seade (mobiiltelefon, personaalarvuti, server, ruuter jne) saaks Internetis töötada, määratakse sellele IP-aadress - unikaalne numbriline identifikaator. IP-aadresse kasutatakse võrgusõlmede tuvastamiseks ja andmete marsruutimiseks suhtlemisel teiste võrgusõlmedega. Need võimaldavad seadmetel andmeid saata ja vastu võtta ning tagada, et andmepakette edastatakse õigesti.

Interneti algusaegadel loodi IP-aadressid IPv4 protokolli kasutades ja need olid 32-bitised kahendnumbrid. Loetavuse huvides on tavaks neid väljendada kümnendmärgistuses (näiteks 123.45.789.101). IP-aadressid ühendatakse plokkideks, mille suurust näitab nn. eesliide (näiteks /8, /16, /24). 32-bitise suuruse tõttu on maksimaalne kordumatute IP-aadresside arv, mida saab üle IPv4 luua, piiratud veidi alla 4,3 miljardiga. Seda on muidugi palju, kuid viimastel aastakümnetel on internetikasutajate arv kasvanud plahvatuslikult. Hoogu koguv asjade internet nõuab samuti tohutut lisaressurssi. Lisaks on Interneti-ajastu alguskümnendite IPv4-aadresside eraldamise praktika tulemusena suur osa neist ressurssidest praegu erakätes ja neid tegelikult ei kasutata.

 

 

ARPANET

Kõige esimene kuupäev, millest Interneti ajalugu algab, on 1962. 1962. aastal ei teadnud keegi, mis on Internet. Sel ajal ei olnud maailmas rohkem kui 10 000 primitiivset arvutit, millega polnud nii lihtne töötada kui praegu: arvutid olid palju vähem "sõbralikud" ja maksid samal ajal üle kümne tuhande dollari. Telefoniside monopol kuulus AT&T-le. Kuid just sel kaugel 1962. aastal avas USA kaitseministeerium (USA kaitseministeeriumi arenenud uurimisprojektide agentuur, ARPA) projekti, mis sai hiljem tuntuks kui ARPANET ja palju hiljem sai nimeks Internet (Internet).

Kommentaarid