Otse põhisisu juurde

E-ITSPEA 1: Noppeid IT ajaloost

 



Veidi üle 38 aasta on möödunud ajast, millal Apple tutvustas maailmale oma esimest arvutit operatsioonsüsteemiga System 1. 1980. aastate alguses eksisteerinud personaalarvutid kasutasid sama Apple'i SOS-i (Sophisticated Operating System) sarnaseid konsooli operatsioonisüsteeme. Koduarvutite segmendis suutis Apple hoida head positsiooni, äriarvutite turul vallutasid IBMi tooted. Võimsa graafilise liidesega süsteemist võib saada ainulaadne tootepakkumine, mis pidi selles vallas arvutitööstuse hiiglasi liigutama. Macintosh System 1.0 kasutas Apple Lisa OS-is Apple Lisa arvutite jaoks töölauakontseptsiooni, mille alustas Apple. Töölauale sai paigutada failide, kaustade ja rakenduste ikoone ning selle ülaosas oli spetsiaalne paneel rippmenüüdega. See tähendab, et kõik, nagu tänapäevases macOS-is. Apple'il õnnestus kogu GUI operatsioonisüsteem suruda 216KB-sse, et see saaks töötada disketilt ja oleks veel ruumi muu tarkvara jaoks. Finderi failihaldur "kaalus" vaid 42 kilobaiti. Süsteem oli kahevärviline: see toetas ainult mustvalget, ilma vahepealsete halli varjunditeta ja võimaldas seada ekraani eraldusvõimet kuni 512 × 342 pikslit. Nende piirangute tõttu kasutas Macintosh System 1.0 1-bitist ühevärvilist graafikat, milles toone simuleeriti mustade punktide arvuga valgel taustal ja vastupidi.Peaaegu aasta hiljem, 24. detsembril 1984, andis Apple välja oma platvormi uuendatud versiooni - System 1.1, mis oli aluseks System 2-le, mis ilmus 1985. Ja see oli alles algus, mitte lõpp.



Uus aastatuhat algas sellega, et 2001. aastal nägi maailm Microsofti uut operatsioonisüsteemi – Windows XP. Pärast Windows Me ebaõnnestunud väljalaskmist, mida peeti üheks Windowsi ebaõnnestunumaks versiooniks. Windows XP põhines Windows NT tuumal ja osutus seetõttu eelmiste versioonidega võrreldes väga stabiilseks operatsioonisüsteemiks. Sellel oli ka graafiline liides ning uute funktsioonide ja programmide tugi. Windows XP on olnud nii edukas operatsioonisüsteem, et isegi 2008. aasta lõpus kuulus sellele peaaegu 70% turust. Viimane hoolduspakett ilmus aastal 2008. Sellest süsteemist on saanud Microsofti kõige edukam ja pikaajalisem.



Ledger on ettevõte, mille asutasid 2014. aastal riistvaraturbeeksperdid. Ettevõte sai inspiratsiooni turvalise lahenduse loomisest tehingute tegemiseks ja krüptovarade hoidmiseks. 2017. aastal sai nende tootest nimega Ledger Nano S kõige populaarsem krüptovaluuta turvariistvara. See on privaatvõtme füüsiline teostus. Sellega saate luua rahakoti rohkem kui 30 krüptomündi jaoks, pärast mida on vaja tehinguid kinnitada. Rahakoti loomisel loodud privaatvõti jääb mälupulgale endale. Hetkel üks turvalisemaid kohti krüptoraha hoidmiseks.



Kasutatud allikad:

Kommentaarid