Otse põhisisu juurde

E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

 

Jaga oma teadmisi!



Kui tahad midagi õppida, õpeta seda teistele. Niisiis, see töötab suurepäraselt!

Kui sa ise midagi õpid, siis ühel hetkel hakkad aru saama, et tunned seda teemat ja oskad seda praktikas rakendada. Üldiselt, teadlikult või alateadlikult, lõpetad ühel hetkel selle teema edasise uurimise: teadmisi tööks on enam kui küll. Oluline on mõista, et materjali tundmine ja seletamisoskus ei ole sama asi. Kui sa ei suuda teisele inimesele selgitada, kuidas tehnoloogia töötab, siis sa ei saa sellest ka lõpuni aru. Ja see on väga hea põhjus maha istuda, välja mõelda ja teistele õpetada.

 Kedagi isiklikult õpetades on suur võimalus, et aasta pärast leiad juba sõpru ja õpetatud inimene on sulle väga tänulik. Uued inimesed avavad uusi võimalusi, avardavad piire ja teadvust, võimaldavad tuttavatele asjadele värske pilgu heita. Kui kaalute massiõpet, siis lisaks õpilastele, kes teid kõige tõenäolisemalt mäletavad, loote kontakte ka teiste kogenud õpilaste, korraldajate või lihtsalt huvilistega. See on väga lahe võimalus vahetada kogemusi ja ideid ning alustada tõhusat koostööd.

Isiklik bränd on teie kuvand professionaalses kogukonnas. Ja selle kuvandi taga võib olla kõik: näiteks kuulumine teatud ettevõttesse, oskuste ja võimete omamine, tugevad isikuomadused. Nagu üks mu tuttav ütles: "Kõigepealt töötate oma nime nimel ja siis hakkab teie nimi teie heaks tööle."

Minu isikliku kogemuse järgi viib teadmiste jagamine inimesi kokku ja hetkel on minu sõprusringkonnaks need inimesed, kes mulle uusi asju õpetasid või keda saaksin kuidagi aidata.

Kommentaarid